blog.jpg

Traficul si calitatea vietii in Romania

Cele mai interesante statistici si comparatii in ceea ce priveste traficul din Romania, dar si in marile orase (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov), principalele mijloace de transport folosite in lume, indexul calitatii vietii si multi alti indici se pot urmari pe siteul de statistici www.numbeo.com.

Site-ul dedicat statisticilor cu informatii in timp real ne ofera o multime de date interesante, de exemplu informatii legate de costul vietii, pretul proprietatilor, sistemul medical, poluare, trafic, indexul calitatii vietii si calatorii.

O platforma software online ofera utilizatorilor posibilitatea de a vedea, de a distribui si de a compara informatii despre traficul din orice colt al lumii si de a analiza timpul si distanta petrecuta in trafic, in comparatie cu alte persoane de pe glob sau din aceeasi tara.

La fel, se poate urmari calitatea traficului in diferite orase, estimarea consumului de CO2 pe locuitor in trafic, etc. Orasele in care se petrece mult timp in trafic sunt considerate congestionate si influenteaza calitatea vietii per ansamblu in acel oras.

pexels-photo-107996.jpeg

Pentru o prima analiza, am selectat Romania ca tara si datele pe care le-am primit sunt acestea: indexul traficului este 111.60, in minute este 32.49, emisiile de dioxid de carbon sunt estimate la 2716.76.

In clasamentul global, Romania ocupa locul 52 din totalul de 70 de tari analizate, avand un index de trafic de 108.90, iar in clasamentul european, Romania se situeaza pe locul 18 din cele 33 de tari incluse in studiu.

 

harta trafic tari paint.png

In ceea ce priveste mijloacele de transport, un aspect interesant este ca in Romania primele 2 mijloace de transport se afla la egalitate: atat transportul cu masinile, cat si mersul pe jos! Ambele inregistreaza valori de 30%. Apoi, descrescator, se situeaza autobuzele, metroul, bicicleta, lucrul in regim "home-office", tramvaiele si motocicletele.

mijloace de transport in romana.png

Comparand cele 5 orase mai mari din Romania (Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi, Brasov, Timisoara) indexul traficului oscileaza intre 143.56, cel mai ridicat in Bucuresti, spre 78.37 in Timisoara, cel mai scazut index, situand Timisoara pe locul 1. Timisoara este orasul cu cel mai suportabil trafic si cu cel mai scurt timp petrecut in trafic (22 de minute).

Comparatie pe orase.png

Sumarizand, calitatea vietii in Romania are un index de 144. 73, o valoare buna, situata in zona de satisfactie a populatiei (vezi cadranul barometrului din imaginea de mai jos). Reprezentata pe orase, cea mai ridicata calitate a vietii se intalneste in Cluj Napoca, urmata indeaproape de Timisoara pe locul 2, locul 3 Brasov si pe ultimul loc, Bucurestiul.

Calitatea vietii.png

calitatea vietii pe orase.png

Se pot simula analize interesante in legatura cu poluarea, traficul, comparatii intre tari sau orase. Tot aici putem accesa gratuit rapoarte si statistici, avem posibilitatea de a ne estima propriile cheltuieli si putem accesa un sistem de cautari sistematice. Exista chiar si posibilitatea de a calcula pretul combustibilului in sectiunea "Gas Prices Calculator".

Sursa: numbeo.com