blog.jpg

Pe piata de carburanti, calitatea este mai importanta decat pretul!

 Legatura intre eficientizarea operatiunilor si folosirea unui card de combustibil este directa si evidenta. Insa si mai clar este ca, oricine alimenteaza, este extrem de interesat de calitatea carburantului. Aceasta tema a facut obiectul studiului de piata condus de Rentrop & Straton, lider de peste 16 ani al pietei de informatii specializate din Romania, cu peste 200.000 de clienti.

Pe piata de carburanti, calitatea este mai importanta decat pretul, sugereaza titlul studiului de piata facut de Rentrop & Straton. "Studiul realizat reprezinta o mare noutate pe piata cercetarilor de marketing din Romania. Pentru prima data, managerii pot alege in cunostinta de cauza, vazand care este experienta colegilor in acest domeniu. De asemenea, distribuitorii de carburanti beneficiaza de un instrument vital in planificarile de marketing" declara insusi George Straton, presedintele Grupului Rentrop & Straton. 

31.4% din managerii care folosesc carburant in activitatea economica au contracte de furnizare incheiate cu distribuitori de produse petroliere. Dintre acestia, 32.1% au incheiat contracte cu Petrom, 8.9% cu OMV iar 1.7% s-au orientat catre alti distribuitori locali conform studiului "Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania", realizat de divizia Market Research a grupului romano - german.

Studiul arata ca, dintre companiile care intentioneaza sa isi schimbe furnizorul de carburanti, majoritatea au optat sa se indrepte catre OMV si Petrom, ca prime optiuni.

Dintre managerii care nu au incheiat contracte de achizitie a carburantilor pentru compania lor, mare parte au incarcat pana in prezent rezervoarele autovehiculelor de la Petrom si OMV, acestea situandu-se pe primele 2 locuri.

Majoritatea respondentilor care au incheiat contracte cu distribuitorii de carburanti (74.5%) sunt multumiti de serviciile acestora.

Cu toate acestea, managerii sunt nemultumiti de nivelul preturilor practicate la carburanti de catre distribuitorii cu care au incheiat contracte de achizitie (44.2% din respondenti). 10.9% din managerii respondenti s-au declarat ca fiind foarte multumiti de serviciile distribuitorilor de carburanti, pe cand 5.5%  sunt foarte nemultumiti in aceasta privinta. Doar 3.8% din respondenti sunt foarte multumiti de preturi, in schimb 13.5% sunt foarte nemultumiti de trendul preturilor.

Potrivit studiului, benzina cu cifra octanica 95 este tipul cel mai frecvent cumparat (53%). Desi cifra octanica mai mica limiteaza realizarea unor rapoarte de comprimare mari si ofera o putere mica motoarelor, benzina CO 95 este preferata, in principal, datorita pretului sau scazut.

Cele 71.9% companii care utilizeaza in activitatea lor motorina, achizitioneaza cel mai frecvent motorina cu cifra cetanica 51 si sulf 50 ppm (28.1% din respondenti) si motorina cu cifra cetanica 51 si sulf 10 ppm (27%).

Studiul “Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania” pe scurt:

  • Majoritatea companiilor mici si mijlocii chestionate achizitioneaza des carburanti, cei mai multi respondenti cu functii de conducere in firme declarand ca alimenteaza cu combustibili zilnic (31.9%) sau o data la cateva zile (36.2%).

Frecventa-alimentarilor.png

  • Combustibilii "clasici" sunt cei mai folositi de catre companiile din Romania: motorina (71.9%) si benzina (69.3%). O proportie semnificativa de intreprinderi (16.6%) utilizeaza si gazul petrolier lichefiat (GPL).

Tip-combustibil.png

  • Peste doua treimi din managerii romani considera ca resursele de petrol sunt aproape de a fi epuizate, iar alternativa cea mai promitatoare la energia bazata pe hidrocarburi este energia solara.
  • In pofida acestei perspective "ecologic corecte", cea mai mare parte a companiilor participante la cercetare sunt dependente in momentul de fata de consumul de carburanti, 77% din managerii chestionati declarand ca folosesc combustibili petrolieri in desfasurarea activitatilor economice ale firmei.

Folosirea-combustibil-de-manageri.png

  • Sectorul de activitate in care combustibilii petrolieri lichizi sunt utilizati preponderent este transportul angajatilor si al marfurilor cu autovehicule proprii (90.5%).

domeniu-activitate.png

  • Cel mai important criteriu pe baza caruia managerii decid sa achizitioneze carburantii pentru companie este calitatea produselor (61.3% din respondenti). In acelasi timp, pretul este apreciat ca important sau foarte important de catre 57.1% din manageri.

Factori-considerati.png

  • Mai putin de o treime din respondentii care folosesc carburanti in activitatea economica a companiei au contracte de furnizare incheiate cu distribuitori de produse petroliere.

Studiul „Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania” a fost realizat pe un esantion de 556 respondenti, in perioada 14 septembrie 2011 - 12 octombrie 2011, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania. Studiul a fost realizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti. 

Rentrop & Straton face parte din reteaua internationala VNR (Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG), important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Berlin, Salzburg, Zürich, Varșovia, București, Moscova, Londra, Manchester, Madrid și Johannesburg. Rentrop & Straton este membru SIPA (Specialized Information Publishers Association), membru fondator BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor) si ARMAD (Asociatia Romana de Marketing Direct).

 

Alege calitatea prin cardul OMV Routex